A demokráciáról | Beszélgetés az irodalomban

 

 

Műhelyelőadás-sorozatunk az Újegyetem kutatóinak aktuális témaköreibe vezet be, 45-45 percben.

A második alkalom: 2021. május 15. 20h

Program:

A legrosszabb rendszer, aminél jobb nincs – a demokráciáról

Winston Churchill mondását mindenki ismeri – de melyek a demokrácia, a népuralom problémái, s ha olyan sok van belőlük, akkor mégis miért tartjuk olykor kívánatosabbnak bármilyen más rendszernél? Miért ragaszkodjunk valamihez, ami az emberiség történetében inkább ritka kivételnek számít, semmint szabálynak; ami bárhogy is nézzük, inkább az egyszemélyi uralom? Magyarázó és történeti dimenziót egyaránt megvizsgálunk.
(Bretter Zoltán, dr. habil.)


Beszélgetés az irodalomban

És: az irodalomról, ahogyan a hermeneutika közelít hozzá a nem szűnő értelmezési folyamatban. Olvasóin, azok olvasatain át, egymásba tükröztetésükkel, ahogyan a befogadásesztétika- és lélektan.
Mi a különbség a laikus és professzionális irodalomfogyasztás között? Van-e demokratikus olvasás? Miként olvashatjuk magunkra könyveinket? Kritikai, filológiai viszony gyakorlása írásbeliségben és szóbeliségben, mindennemű fordítás művelése – a modernitás szövegeiben, például az oroszban – Dosztojevszkijtől Bulgakovig. Hogyan válik az elbeszélésmód együttérzővé? Hogy leplezi le a manipulációt a regényekben zajló beszélgetések leírása? Bahtyint követve  az idegen és saját szóról, a művészet etikájáról gondolkodunk, diskurzust elemzünk művön belül és kívül.
Nonverbális váltással a mozgás és a zene nyelvén is kifejezzük, megkoreografáljuk és eljátsszuk, ami ilyenkor történik.
Folytonosan összevetünk; akár azt, hogy minden nyelvben beszélnek-e a nevek. És hogy miért jár katasztrofális következménnyel, ha átnézünk beszélgetőpartnerünk feje fölött.
(V. Gilbert Edit, dr. habil.)

 

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Itt lehet csatlakozni: https://zoom.us/j/96929266101?pwd=eHlEL0c2aXNiMGFROTJhWXRQZXJ2dz09
Meeting ID: 969 2926 6101 // Passcode: u1muhely

A kapcsolódó Fb-esemény itt érhető el.