Új időpont! - Mit jelent számunkra a tér? – Újegyetem műhelyelőadás (Pintér Gergő)

 

 

Műhelyelőadás-sorozatunk az Újegyetem kutatóinak aktuális témaköreibe vezet be, 45-45 percben.

A negyedik alkalom: 2021. június 27. vasárnap 14h

Program:

Mit jelent számunkra a tér?
Hogyan képzeli a teret a fizika,a matematika, a humán diszciplinák, és milyennek képzeljük, mit érzékelünk belőle mi, emberek?
Matematikusként a leginkább a matematika szabad térkonstrukcióit ismerem, és ezek viszonyát a fizikai térmodellekkel, amik a 20. század óta jelentősen elszaporodtak és a hétköznapi gondolkodás számára meghökkentő, felfoghatatlan világokat ábrázolnak. Gondoljunk első körben a Bolyai geometriára, a relativitáselméletre, kvantummechanikára, a fekete lyukak körül meggörbülő téridőre vagy magasabb dimenziókra.
Miről szólnak igazából ezek az elméletek, mi közük van az úgynevezett valósághoz? És mit nevezhetnénk térnek a tapasztalataink alapján?
A műhelybeszélgetésen nem szeretném elismételni egy-egy konzerv előadásom, ezeket inkább előzetes megtekintésre ajánlom.
- Pintér Gergő: Térteremtés (https://www.youtube.com/watch?v=qzVWZyWg4Ng)
- Új világok teremtése c. könyv. Az első fejezetet a typotex honlapján ingyenesen el lehet olvasni, ennyi elég is nekünk a beszélgetéshez.

(Pintér Gergő)
 
Itt lehet csatlakozni: https://zoom.us/j/92362052362?pwd=dnR0ajBQNS8rNVRCZDZaTEh2Nll0QT09
Meeting ID: 923 6205 2362 // Passcode: u1muhely
 
Az eseményről felvétel készül, amit később közzéteszünk.
Az Újegyetem egy szabadformátumú, alulról szervezett oktatói-kutatói-alkotói közösség, ami kurzusait, képzési programjait különböző tudományterületek képviselőinek együttműködésével alakítja.
 

A kapcsolódó Fb-esemény itt érhető el.