Kert-képzetek | Kép-szonifikáció a weben

 

 

Műhelyelőadás-sorozatunk az Újegyetem kutatóinak aktuális témaköreibe vezet be, 45-45 percben.

Első alkalom: 2021. május 1. 20h

Program:

Kert-képzetek Mozgással megélt művészi és mű tereink

A kertművészet és parkművészet jelenkorunk egyik kulcsszereplője (lehet) a transzdiszciplinaritás, illetve az összproblematikusság feszegette kérdések megválaszolásában.  Kertjeink és parkjaink olyan magán és közterek, melyek az épített közegben természetközeliként, kitüntetett területként jelennek meg és végeláthatatlan gondolat- és tudományköröket mozgósítanak önnön diskurzusukkal.
Kiemelt jelentőségűvé vált dichotómikus megélésük: térkép segítségével látunk rájuk, de terüket csak belülről, mozgással élhetjük át - átvetülések és átjárások.
(Kovács-Parrag Judit)


Kép-szonifikáció weben

A kép-hang átjárások mindkét irányban (szonifikáció ill. vizualizácó) évszázados múltra és évezredes érdeklődésre tekintenek vissza nemcsak a művészet, de a kommunikáció és a természettudományok területén is: optikai hangszerek, telefax, vakok navigációja, computer vision-alapú installációk stb. A félóra programja: a kép-hang átjárásokról általában; lineáris és interaktív megközelítések összehasonlítása, a szemantikus / model-based megközelítésekkel karöltve; ezek webes (javascript + webaudio) megoldásai a fotó-szonifikációtól a hangos braille-betűkig. Ha van rá érdeklődés, akkor egy lehetséges Ú1 kreatív kódolás műhely is leágazhat innen.
(Kovács Balázs)

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Itt lehet csatlakozni: https://zoom.us/j/95454197081?pwd=MnpQdUtyN3FzRWlwY0NXSURzdkt2dz09
Meeting ID: 954 5419 7081 // Passcode: u1muhely

 

A kapcsolódó Fb-esemény itt érhető el.